Ofte stilte spørsmål
Generelt
Se vår personvernserklæring.
Les mer om hva et folkeakademi er her.
Bestill foredragsholder, kulturutøver mm.
Ta kontakt og fortell hva som skjedde og hvorfor dere ikke var fornøyde.
Dette er avhengig av årsaken til avlysningen. Det er imidlertid viktig å gi alle som bør vite det, informasjon så raskt som mulig. Det er også klokt å ha dette med i en kontrakt med en utøver, slik at avregning av honorar er gjort i forkant.
Mange utøvere har standard kontrakter dere kan ta utgangspunkt i. Om det ikke står noe i denne om avlysning, bør det være med. Noen ganger skjer det at sykdom kommer i veien. Da er det greit å ha en avtale på plass i forkant.
Dette avtaler direkte med aktuelle utøver.
Dette er avhengig av hvilke typer kurs/foredrag osv. Noen utøvere er ikke momspliktige og krever derfor ikke dette, mens andre må legge på mva.
Snakk direkte med utøver.
Ta direkte kontakt med foredragsholderen/kulturutøveren du har bestilt. Utgangspunktet er avtalen dere har inngått.
Prisen varierer veldig fra utøver til utøver og type arrangement det er tenkt til.
Start et folkeakademi
Se Ressursportal > Hjelpedokumenter > Start et folkeakademi.
Ofte rekrutterer en venner og bekjente – andre med samme interesser, og fordele arbeidet mellom seg.
Du kan også søke etter andre på frivillig.no, eller i ditt lokalmiljø. Se Ressursportal >Hjelpedokumenter > Vervearbeid.
Ja! Det er åpent for alle å starte et folkeakademi. Fremgangsmåte finnes her eller i Ressursportal > Hjelpedokumenter > Start et folkeakademi.
Finn ut hvordan du kan starte et folkeakademi her.
Medlemskap
I Folkeakademiet skiller vi mellom frivillige og støttemedlemmer. Du kan være styremedlem og også være med å arrangere aktiviteter. I tillegg kan du være et støttemedlem som kun bidrar med økonomisk støtte gjennom medlemskap og/eller benytter deg av tilbud i regi av Folkeakademiet.
Først og fremst vil du støtte opp om meningsfullt frivillig arbeid i ditt lokalmiljø. I tillegg vil du få medlemsbladet Nøkkelen, ofte medlemspris på arrangementer, samt andre fordelser som utarbeides av det enkelte distrikt og lokalakademi. Les mer her.
Vi har tre medlemskategoier, henholdsvis personlig medlemskap, familiemedlemsskap og kollektivt/organisasjonsmedlemsskap. Kontogentssatsen oppdateres normalt en gang per år og fremkommer på medlemsskapssiden.
For kulturutøvere i Kulturmenyen
Du blir tilsendt en årlig faktura basert på når du meldte deg inn. Så du betaler for ett år av gangen, forskuddsvis.
Gå til Login siden og bruk lenken “Glemt passord”. Skriv inn eposten din her og trykk på “Tilbakestill passord” for å tilbakestille ditt passord. Du får en epost med mulighet til å lage et nytt passord.
Login på din profil. Ta kontakt med Folkeakademiet om det oppstår problemer.
Søk her om å bli med i Kulturmenyen.
Driv et folkeakademi
Organisasjonsnummer får dere ved å registrere dere i Frivillighetsregisteret. Det gjøres her: https://www.brreg.no/lag-og-foreninger/registrering-i-frivillighetsregisteret/
Ja.
Fra og med 2018 er det et krav om at alle organisasjoner som søker om momskompensasjon må ha organisasjonsnummer for å være søknadsberettiget.
Ja.
For lokale folkeakademier og distrikter med driftsutgifter under 5 millioner (eller som ikke søker om offentlige tilskudd med revisjonsplikt) kan man bruke en valgt revisor. Valgt revisor velges på årsmøtet i henhold til Folkeakademiets vedtekter. Valgt revisor behøver ikke statsautorisering.
Lotteri- og stiftelsestilsynet krever revisorgodkjenning av alle regnskaper i forbindelse med søknad om momskompensasjon.
Alle driftsutgifter. Vi søker etter forenklet modell der summen av driftsutgiftene legges ved uavhengig momssats eller type driftsutgifter. Folkeakademiet søker på vegne av hele organisasjonen, med en søknad per akademi og per distrikt.
Finner du ikke svar?
Kontakt oss gjerne, eller søk gjennom nettsiden vår.
post@folkeakademiet.no