Strømming – en guide for nybegynnere
Folk og organisasjoner direktesender videoer ut på sosiale medier som aldri før, og mange har sikkert fått erfaring som publikum på digitale direktearrangementer i disse koronatider. Arbeidslivet samles på digitale møteplasser. Ikke minst måtte skolene snu seg rundt for å opprettholde undervisning digitalt.
Det er mange er flinke til å benytte mulighetene for ”strømming en-til-en”, som Skype og Facetime. Det er også mange som nå har blitt flinke på å samles i interne digitale møter. Her i FAL har vi benyttet noe som heter Teams, hvor vi sammen kan ha møter fra vårt hjemmekontor. Så godt som alle benytter Facebook.
Korona eller ei, vi har et mandat som kulturtilbydere. Vi kan derfor ikke nøye oss med innadrettet møtevirksomhet, men fortsette å være utadrettede, selv om det betyr noe annet enn det gjorde for bare noen år siden. Derfor har vi snekret sammen en guide, slik at du kan komme i gang som vertskap for digitale arrangementer på lettest og billigst mulig måte.
For ordens skyld er det greit er å holde to ting atskilt: 1. Det er plattformer som er ment for å få oppmerksomhet utad (gjerne Facebook og YouTube). 2. Det er plattformer som i utgangspunktet er ment for interne møter (f. eks Teams og Zoom). Disse plattformene er relativt enkle å benytte hver for seg, men hva skjer den dagen hvor du ønsker å vise et møte eller en samtale med to eller flere personer direktesent på f.eks Facebook?
Vi begynner med et konkret eksempel: Et lokalt Folkeakademi ønsker å live-streame en samtale med en forfatter om sin nyeste bok. Forfatteren sitter hjemme, det samme gjør formodentlig du også i disse dager. Du er nå ansvarlig for å ikke bare å forberede og stille spørsmålene, men også å få dette til å vises på Facebook i beste streametid. Hvordan gjør du det?
Svaret er at det er en rekke tilbydere som kan hjelpe deg med dette, men det koster som regel penger. I denne guiden, derimot, vil vi presentere en løsning som alle kan benytte seg av, med det utstyret du allerede har til rådighet.
Husker du det nevnte eksempelet? Du ønsker å live-streame en samtale med en forfatter i beste strømmetid. Her er det du trenger:
- Internett, åpenbart, med ok hastighet.
- En datamaskin, laptop eller stasjonær, med kamera, og fungerende mikrofon.
- Et program som du kan lage et ”internt” møte med forfatteren, f. eks Skype, Facetime, men jeg vil anbefale Zoom i denne sammenheng. Det viktigste er at det er et program hvor både intervjuer og intervjueren sees på skjermen samtidig.1Det er mulig å bruke Zoom direkte til Facebook, men da må man betale for en månedlig plan. Hvis man likevel er flere om laget, og man kan betale, er det den korteste veien.
So far so good: med dette har du kommet til det steget at du kan ha en samtale med forfatteren, for deg selv. Her er det du trenger for å strømme dette ut til verden!
- OBS. Det er navnet på programmet som gjør at du kan nå ut. OBS står for Open Broadcast Software, og er gratis. Du kan gjøre veldig mye med dette programmet, men det som er viktig her er at det lar deg ”filme” det som skjer på din skjerm, såkalt ”screencapture”, og videre sende dette til f. eks facebook. Det er mange instruksjonsvideoer på OBS, men jeg vil anbefale disse to videoene. Hvis du følger rådene her, er du trygg! (Bare sørg for å velge Facebook istedenfor YouTube, som i video nummer 2)
- Det siste du trenger er en strømmenøkkel. På facebook får du dette enkelt ved å først klikke på ikonet for ”direktesendt video” eller ”direkte” (På engelsk er det knappene ”live” eller ”live video”). Ved å klikke på denne vil du ikke begynne å strømme med en gang, så du kan trygt trykke her. Det er her du vil finne nøkkelen/koden for din direktesending, som du må kopiere og bruke i OBS.
Dette er faktisk alt du trenger for å arrangere en direktesending. Forfatteren trenger bare å sørge for at hun dukker opp på din skjerm med bilde og lyd.
Tips for å få god kvalitet på strømmingen:
- Skal man strømme så kan det være lurt å også kople internettkabelen direkte i maskinen du ønsker å benytte, ettersom det er tryggere og som regel raskere enn wi-fi. Dette vil hjelpe på kvaliteten i strømmen.
- Ikke kjør mange andre programmer på datamaskinen, bare bruk de du trenger til selve strømmingen.
- Lyd. Tro det eller ei, det viktigste er faktisk lyden. Hvis lyden er dårlig eller forstyrrende, så hjelper det lite hvordan bildet ser ut. Man vil som regel få ok nok lyd ved å sørge for at man er nærme mikrofonen, som som regel er plassert på toppen av skjermen. Du bør helst ikke være lenger unna enn 1 meter maks. Det kan derfor være lurt å koble til en mikrofon hvis man har. Som et minimum bør du sørge for at det ikke er voldsomt med klang i rommet du sitter. Hvis det er det, bør du enten flytte deg til annet rom, eller dekke til veggene med noe lydabsorberende (f. eks fluffy håndklær).
- Lys. Pass på at det ikke er for mørkt, eller at du snur kameraet mot vinduet slik at du får motlys.
- Pass på at du også har en “fornuftig” distanse til kamera, med mindre du du intervuer forfatteren om “nesehår” eller noe i den duren.
Gratulerer! Du har nå laget et oppsett for en vellykket forfattersamtale på billigst og enklest mulig måte. Det som må til er å kaste seg ut i det, og tørre å feile. Hvorfor ikke alliere deg med noen for å teste dette ut i forkant, kanskje på en test-facebookside? Det er veldig lurt med ”generalprøver” for å bli trygg på utstyret!
For selve direktesendingen anbefales det å opprette et arrangement på facebook i forkant for å få folk til å bli nysgjerrige på arrangementet, gjerne ved å trykke at de er interesserte og vil ”gå” på det. Hvis du ikke har gjort dette før, kan du lese om det her. Det er uansett viktig å involvere sitt eget nettverk, sende mail i forkant og sørge for at de liker og deler og vil se arrangementet. Husk, det viktigste er at folk faktisk får det med seg!
I neste del vil vi lage en guide for deg som vil lage et litt mer avansert arrangement med bedre kvalitet. Stay tuned!